Films

Hier een selectie van films over diverse psychische aandoeningen.

Krigen

Deens drama van Tobias Lindholm (Kapringen, A Hijacking) over het wel en wee van commandant Claus Michael Pedersen en zijn mannen op een legerbasis in Helmand, Afghanistan.

Fight club (dissociatieve identiteitsstoornis) 

Hij is een verzekeringsinspecteur die aan chronische slapeloosheid lijdt, en die wanhopig probeert uit zijn oersaaie bestaan te ontsnappen. Bij toeval ontmoet hij Tyler Durden, een charismatische zeepverkoper met een bizarre levensfilosofie. Tyler gelooft namelijk dat "zelfverbetering" enkel voor de zwakken is, het is "zelfvernieling" die het leven meer waarde geeft. Samen met Tyler organiseert hij de ultieme vorm van ontspanning: zogeheten "Fight Clubs", waar gewone jonge mannen het beest in zichzelf loslaten in blotevuistgevechten. Het bevrijdend effect op de deelnemende mannen doet een vreemd soort kameraadschap ontstaan, dat al snel gevaarlijke vormen aanneemt.

 

Thirteen (depressie, verslaving, automutilatie)

Thirteen is het verhaal over de soms harde tienerwereld. Voor de dertienjarige Tracy (Evan Rachel Wood)verandert het leven totaal, wanneer Evie (Nikki Reed), het mooiste en populairste meisje van de school, haar meetrekt in een wereld van sex, geweld en drugs.


O flew onever the cuckoo's nest (schoktherapie o.a) 

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

 

Girl interrupted (persoonlijkheidstoornis) 

Susanna wordt na een mislukte zelfmoordpoging opgenomen in een psychiatrische inrichting. Hier raakt ze bevriend met enkele andere vrouwen. Haar vriend Toby is bezorgd of ze zich niet teveel hecht aan de vrouwen, en de inrichting waar ze in zit.


The Panic in Needle Park (drugs verslaving)

In New York hokken alle junkies samen op Verdi Square, een plein in de binnenstad dat ook wel Needle Park(spuitpark) genoemd wordt. Op een dag, na een illegale abortus, ontmoet de naïeve Helen de aan drugs verslaafde kruimeldief Bobby. Ze worden verliefd op elkaar en gaan samenwonen in een armzalige hotelkamer. 
Al gauw raakt ook Helen verslaafd aan drugs. Om de heroïne te kunnen betalen, is ze verplicht om zich te prostitueren. Wanneer Bobby dit ontdekt, slaan de stoppen bij hem helemaal door.

K-PAX (wanen)

Op een dag duikt in het Centraal Station van New York plots, uit het niets, een individu op met een zwarte bril die beweert afkomstig te zijn van een verre planeet, K-Pax. De man, die zichzelf Prot noemt, wordt meteen door de politie opgepakt en naar de psychiatrische instelling van dr. Mark Powell gebracht. Wanneer blijkt dat geen enkele medicatie werkt, wil dr. Powell meer te weten komen over de man. Vooral omdat er sinds zijn komst vreemde dingen gebeuren met de andere patiënten. Prot wordt met sterrenkundigen geconfronteerd en doet met zijn kennis iedereen met verstomming slaan. Dr. Powell begint zich af te vragen of Prot de waarheid spreekt.

Conspiracy Theory (complot theorieën en achtervolgingswanen)

Jerry Fletcher is een paranoïde New Yorkse taxichauffeur die in alles een samenzwering ziet. In zijn wereld vermommen alledaagse dingen zich in kwade krachten. Officier van Justitie Alice sutton hoort hem aan en denkt daarbij aan de verdachte omstandigheden waaronder haar vader is vermoord. Ze neemt Jerry's verhalen 
pas serieus als er werkelijk kwade zaken gebeuren. Dan beginnen ze samen de levensgevaarlijke speurtocht naar de waarheid in een wereld, waarin niemand te vertrouwen is.

Black Swan (angststoornis, seksuele repressie , psychose)

Balletdanseres Nina (Natalie Portman) maakt deel uit van een balletgezelschap waarbinnen hevige concurrentie heerst. De belangrijkste danseres van dat moment, Beth (Winona Ryder), staat op het punt om te vertrekken en iedereen wil haar plaats innemen, te meer daar zij tot dan toe een hoofdrol vertolkte in het 
populaire Zwanenmeer-ballet van Tsjaikovski. Volgens artistiek leider Thomas Leroy (Vincent Cassel) heeft ze zeker talent, maar mist ze het één en ander op het mentale vlak. Ook moet ze afrekenen met haar speelzieke rivale Lily (Mila Kunis) wil zij een kans maken om de hoofdrol te gaan vertolken.

Brothers (post traumatische stress syndroom) 

Als Sam op een missie in Afghanistan vermist wordt en er weinig hoop is dat hij levend terugkeert, probeert Tommy het verlies van zijn broer op te vangen door de verantwoordelijkheid voor Grace en de kinderen op zich te nemen. Tegen de verwachting in groeien Tommy en Grace steeds meer naar elkaar toe. Maar dan komt Sam terug.

Insomnia (slaapstoornis)

Een briljante inspecteur uit Oslo wordt samen met een collega naar het noorden van Noorwegen geroepen om de moord op een pubermeisje te onderzoeken. Hij zet een val voor de moordenaar, maar die loopt gruwelijk mis, waarbij hij per ongeluk zijn collega neerschiet. De inspecteur lijdt aan slapeloosheid en probeert zijn gruwelijke vergissing in de doofpot te stoppen. Helaas is die misser het startschot van een griezelig kat- en muisspel met de psychopaat.

 

Mr. Jones (manische depressie) 

Mr. Jones is manisch depressief en haalt de raarste stunts uit in zijn leven. Na een van zijn vele stunts wordt hij meegenomen en opgevangen in een speciale inrichting. Langzamerhand krijgt hij een band met een vrouwelijke dokter die hem wil helpen.

 

Ordinary People (rouw, depressie)

Beth, Calvin en hun zoon Conrad leven in de nasleep van de dood van de andere zoon van de familie. Conrad is vol van verdriet en misplaatst schuldgevoel, zelfs zo erg dat hij probeert zelfmoord te plegen. Beth heeft altijd zijn broer als favoriet gehad, en heeft er moeite mee om Conrad te steunen. Calvin zit gevangen tussen de twee, en probeert de familie bij elkaar te houden.The Deep End of the Ocean (rouw bij verlies)

Beth Cappadora is een liefdevolle en toegewijde moeder en echtgenote. Naast haar zorg voor haar gezin heeft ze ook een succesvolle carrière als fotografe. Samen met haar drie kinderen trekt ze er een weekend op uit om een schoolreünie bij te wonen. Terwijl ze in de drukke lobby van het hotel wacht om in te checken, verdwijnt 
haar driejarige zoontje Ben in de menigte. De verdwijning heeft een verwoestend effect op het leven van Beth en haar echtgenoot Pat. De tijd verstrijkt en met de hulp van Pat pikken Beth en de andere kinderen uiteindelijk hun normale leven terug op. Tot er negen jaar later plots een jongen aanbelt die veel gelijkenissen vertoont met de verdwenen Ben.


Boy Interrupted (Depressie)

Het onderbroken leven van Evan uit van filmmakers Dana en Hart Perry. In de nacht van 2 oktober 2005 springt de 15-jarige Evan uit het raam van zijn slaapkamer in New York. Met de sprong komt een einde aan zijn gevecht tegen zijn jarenlange manisch-depressieve stoornis. In Dokument Het onderbroken leven van Evan proberen zijn geschokte ouders Dana en Hart Perry het duistere geheim van de psychische ziekte van hun zoon te doorgronden.


Kan door Huid Heen (acuut trauma)

De luchtbel van het onbezorgde, stadse leven van de dertiger Marieke wordt abrupt doorgeprikt als haar vriend het uitmaakt. In de woelige periode die volgt, dringt een toevallig passerende gek haar huis binnen en randt haar aan. Van een 'gewoon' mens dat alles denkt te hebben, verandert Marieke in een slachtoffer. In een mumvan tijd.

A beautifull mind (schizofrenie)

a beautifull mind is een Amerikaanse film uit 2001 over het leven van de wiskundige John Forbes Nash jr die aan schizofrenie leed.

Home of the Brave 

Een film over militairen die thuis komen na hun uitzending met verschillende gevolgen van psychisch en lichamelijk letsel.

Deze website is gehost en gemaakt door Webplace4u uit Bennekom

Copyright © 2015. All Rights Reserved.