Boeken

Korte lontjes (PTSS)

 

Sabine heeft ADHD. Ze zoekt steeds nieuwe uitdagingen en komt vaak in lastige situaties terecht. Ze wisselt bijna net zo vaak van opleiding als van vriendje. Ondertussen sport ze op topniveau en traint ze twintig uur in de week.
Extra complicatie: haar vader. Hij is als militair uitgezonden geweest naar Bosnië. Wat hij daar allemaal heeft meegemaakt, weet Sabine niet precies. Hij praat er nooit over, maar ontploft wel om het minste of geringste. Die constante dreiging maakt het voor Sabine nog moeilijker om haar leven op orde te houden. 

Verkrijgbaar bij o.a. bol.com


-‘Ongehoord!’ beschrijft een gewezen partner van een getraumatiseerde veteraan met terugblikken hoe zij hun relatie heeft ervaren en waar zij tegenaan liep in de zoektocht naar de juiste zorg. In ‘Onbegrepen’ wordt op dezelfde situaties teruggeblikt door de veteraan. Beiden beleven de gebeurtenissen op hun eigen manier. Door ze te combineren wordt hier en daar ook duidelijk waar miscommunicatie is ontstaan en dat er op bepaalde punten helemaal geen sprake meer was van communicatie.

Gratis downloads:

Ongehoord!.pdf

Onbegrepen.pdf

 

Getekend : Een voorleesboekjes voor kinderen waarvan een ouder kampt met PTSS.

Gratis download:

Getekend.pdf


 - Mijn Papa was soldaat in een ver land- Ron de Vos: 

Kinderen kunnen soms heel confronterende vragen stellen. Dat kan moeilijk zijn voor veteranen die thuiskomen. ‘Heb je wel eens op iemand geschoten?’
Niet alleen wat je gaat antwoorden is een kwestie, maar ook hoe je dat gaat zeggen. In veel gevallen is zwijgen over de militaire ervaringen van de partner vaak de meest voor de hand liggende optie. Er rust een taboe op spreken; het is te emotioneel of het zijn verhalen van een kaliber dat je je kinderen niet vertelt.
Spreken over emoties en schokkende ervaringen is niet makkelijk. Soms durven mensen het niet. Ze zijn bang voor hun eigen emoties, kunnen er simpel niet over praten, of omdat ze denken dat praten geen zin heeft.  Er ontstaat een drukkend gezinsgeheim met verstrekkende gevolgen voor gedrag en levensgeluk.
Dit boek is bedoeld voor jonge kinderen; als voorleesboek of om zelf te lezen. Het schetst een deel van de wereld van een soldaat die terugkomt van een vredesmissie en zoekende is om zich weer aan ‘thuis’ aan te passen. Een papa of een mama. Het vertelt wat er vaak niet verteld kan worden.
Met dit boekje kan de partner van de veteraan met de kinderen spreken over het gedrag zonder dat het voor de veteraan te dichtbij komt, maar het legt wel aan het kind uit wat er aan de hand is.  Het boekje is opgebouwd uit 9 hoofdstukken, voorzien van een illustratie die op het thema teruggrijpt en een afsluitende vraag om met het kind na te spreken over het hoofdstukje.


- Huizen van dolende vaders- Ron de Vos

Huizen van dolende vader beschrijft de beleving van een vredesmissie vanuit het perspectief van de vrouw en haar kind. Na thuiskomst is er maatschappelijk weinig erkenning en waardering voor de inzet van haar man, die daar eg onder lijdt. Als op school een van de kinderen vertelt dat haar papa mank is door een kogel in zijn voet, legt niemand van de schoolleiding de link met een vredesmissie, maar gaat men er van uit dat er crimineel gedrag in het geding is. Zo ontstaat een bizarre aandacht met een verkeerde afloop.


- Andermans bloed- Ron de Vos

De politie van Amsterdam vindt een dode man. Op het eerste gezicht lijkt het dat er moord in het spel is. Als de lezer denkt het mysterie te kunnen ontrafelen, blijkt het verhaal toch nog een andere wending te nemen. Er is geen sprake van moord maar juist van extreme liefde. 

Het verhaal beschrijft de gezinnen van vier jonge mannen met alle normale dingen die er zijn bij het volwassen worden in de pubertijd. Er staan twee conflicten centraal; een conflict tussen de dienstplicht van de jongens en de dienstplicht van de oude veteranen.


- Oorlogskind in vredestijd- Laurens van Aggelen 

De schrijver Laurens van Aggelen neemt je mee in zijn wereld. Hij gaat de confrontatie met zichzelf niet uit de weg en beschrijft de heftige emoties, gevoelens en wat dit fysiek met hem heeft gedaan. Dit boek is een echte aanrader voor wie te maken heeft met PTSS in zijn directe omgeving. Door het lezen van dit boek krijgt ook de buitenwereld een kijkje in een gezin waarvan een ouder de diagnose PTSS heeft.- De verborgen waarheid (over PTSS) -Raoul Janssen 


Raoul Janssen kreeg op 20 januari 2011 een Draaginsigne Gewonden uitgereikt van CKMar luitenant-generaal Dick van Putten. Voor Raoul vormt deze uitreiking een afronding van een twee jaar durende herstel-periode van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Zijn ervaringen heeft hij beschreven in dit boek "De verborgen waarheid (over PTSS)". Hij hoopt hiermee bij collega's een vorm van begrip te brengen voor andere collega's met PTSS.- Operatie geslaagd- Erik Krikke


Als operatieassistent chirurgie gaat Erik Krikke in de zomer van 2007 op uitzending naar Afghanistan. De oorlog is in volle gang. In het NAVO-hospitaal op Kandahar Airfield wordt dag en nacht met man en macht gewerkt om lijf- en ledemaatreddende chirurgie te verrichten. Een onderbelichte kant van oorlogvoering. Alle ervaringen gaan Erik onder de huid zitten. Het opereren van vele zwaargewonde militairen, politiemannen en burgerslachtoffers onder primitieve omstandigheden maakt uiteindelijk van de hulpverlener een slachtoffer. Zijn zwaarste gevecht begint pas jaren later. Hij moet als veteraan de confrontatie aangaan met zijn PTSS, maar vooral met zichzelf.

Dit boek bevat schokkende foto's.
Van de eerste druk zijn bijna 1.600 exemplaren verkocht!
Dit boek betreft de tweede druk. De tekst is herzien en de druk is aangevuld met nieuwe, heftige foto's.

 

- Liefde onder vuur - Patricia van den Broek


Voor het eerst vertellen niet alleen Nederlandse militairen en veteranen, maar ook hun geliefden in één boek over de invloed van een militaire missie op hun leven. Wat maken de militairen mee tijdens hun uitzending naar Srebrenica, Cambodja, Korea, Irak, Rwanda of Afghanistan? Wat betekent het je geliefde te zien vertrekken naar een gevaarlijk gebied met de kans elkaar niet meer terug te zien? Hoe pak je na een missie samen de draad weer op? 
Liefde onder vuur is een uniek tijdsdocument over de verschillende missies uit de Nederlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de nazorg door de jaren heen. Deze verhalenbundel geeft een bijzondere kijk in het persoonlijke leven van soldaten die uitgezonden zijn geweest naar een oorlogsgebied, en hun partners. Hun liefdesgeschiedenissen laten zien hoe mensen in vaak moeilijke omstandigheden verder gaan met hun leven. Sommigen worstelen met de gevolgen van een posttraumatische stress-stoornis, anderen hervonden de liefde weer. Soms is het de eerste keer dat de geïnterviewden hun verhaal vertellen, want het stuitte op onbegrip, het was te moeilijk, niemand die er ooit naar vroeg. In dit boek delen ze hun ervaringen alsnog. 
Patricia van den Broek is journalist. Haar artikelen verschenen onder meer in ELLE, Nieuwe Revu en Viva. 

 

Deze website is gehost en gemaakt door Webplace4u uit Bennekom

Copyright © 2015. All Rights Reserved.